Jouw Reclame Hier? (A1)

Onrust in Buggenhout over geplande ontruiming van 800 graven: “Maar mensen moeten zich geen zorgen maken”

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X

In Buggenhout groeit de bezorgdheid onder inwoners over de aangekondigde ontruiming van maar liefst 800 graven en urnen op de gemeentelijke begraafplaatsen. Het gemeentebestuur wil op die manier ruimte vrijmaken voor een duurzamere en groenere inrichting van de kerkhoven, een beslissing die vorig jaar al werd genomen. Vooral in deelgemeente Opstal, waar zo’n 200 graven zouden kunnen verdwijnen, leidt dat nu tot ongeruste reacties van burgers en nabestaanden.

Schepen van Begraafplaatsen Dylan Boeykens (CD&V) begrijpt de commotie, maar nuanceert de omvang van de ingreep. “Het is niet zo dat er van de ene dag op de andere geruimd zal worden. We voeren een inhaalmanoeuvre uit omdat de laatste grote ontruiming al dateert van 2017. Het gaat uitsluitend om graven waarvan de concessie al is verlopen of binnen afzienbare tijd afloopt. Nabestaanden krijgen dus alle tijd én informatie om stappen te ondernemen.”

De geplande ontruiming kadert in een bredere visie van de gemeente op toekomstgerichte en ecologische begraafplaatsen. In Buggenhout-centrum en Opstal wil men de kerkhoven omvormen tot zogenaamde ‘parkbegraafplaatsen’, met meer groen en minder verharding. “In Opstal bijvoorbeeld vervangen we de rechte, verharde paden door karrensporen en komen er nieuwe groenzones. Dat maakt de begraafplaats rustiger, toegankelijker en esthetischer,” aldus Boeykens. “Die visie is niet alleen lokaal gegroeid. Ook de Vlaamse overheid moedigt gemeenten aan om hun begraafplaatsen te vergroenen.”

Hoewel het over zo’n 800 graven en urnen gaat, wil de gemeente het aantal effectieve ontgravingen tot een minimum beperken. Nabestaanden krijgen de kans om concessies te verlengen. “Iedereen wordt geïnformeerd, onder meer via affiches aan de ingang van de kerkhoven en persoonlijke kennisgevingen. Bovendien is de wettelijk verplichte aanplakking voorzien gedurende minstens één jaar, met inbegrip van Allerheiligen, zodat niemand overvallen wordt door de beslissing,” klinkt het.

De eigenlijke ontruiming staat pas gepland vanaf 2027. De kosten voor de operatie worden geraamd op ongeveer 100.000 euro en worden opgenomen in het meerjareninvesteringsplan 2026-2031. Door de begraafplaatsen van Buggenhout en Opstal samen in het dossier op te nemen, hoopt het gemeentebestuur kosten te drukken. “Als we dit per kerkhof apart zouden aanpakken, zou het veel duurder uitvallen,” zegt Boeykens. “Bovendien is het aantal te ontruimen graven variabel: als veel mensen tijdig verlengen, daalt ook het kostenplaatje.”

Ook de praktische kant wordt niet uit het oog verloren. De gemeente voorziet in de mogelijkheid voor nabestaanden om grafmonumenten of persoonlijke voorwerpen tijdig op te halen. Wie alsnog een concessie aanvraagt, kan het graf behouden of laten verplaatsen naar een ander perceel met geldige concessie. “We proberen dit op een menselijke en persoonlijke manier aan te pakken. Iedereen krijgt de kans om met ons in gesprek te gaan over wat er precies moet gebeuren,” besluit Boeykens.

De komende maanden zullen dus in het teken staan van informatieverstrekking, overleg en het zoeken naar individuele oplossingen. Want al is het een gevoelig dossier, volgens de gemeente hoeft niemand zich radicaal ongerust te maken.

De Goedkoopste Energie!

Bereken jouw besparing via deze tool!

Op zoek naar een fotograaf in eigen streek? Eline en Kristof van KEST Photo zorgen voor een perfect afgewerkte reportage.

Huwelijk, communie, portret of new born? KEST Photo zorgt voor unieke beelden en een professinoele omkadering.

error: Inhoud is beschermd.