Ondanks de regenval van de afgelopen dagen blijven de waterpeilen in Oost-Vlaanderen structureel laag. Dat heeft ertoe geleid dat de gouverneur van Oost-Vlaanderen beslist heeft om het tijdelijk onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen en publieke grachten verder uit te breiden. Vanaf dinsdag 27 mei 2025 geldt het verbod in maar liefstย 47 onttrekkingszonesย in de provincie.
Tijdens hetย Provinciaal Droogteoverlegย van maandag 26 mei 2025 werd de zorgwekkende toestand van de waterpeilen opnieuw onder de loep genomen. Ondanks enkele buien in de voorbije dagen, is erย geen duurzame stijging van de waterstandenย vastgesteld. In zes bijkomende onttrekkingszones โ gelegen inย Gent, Laarne, Zwalm en Sint-Gillis-Waasย โ werd zelfs deย kritische drempelwaardeย onderschreden. Een duidelijke indicatie dat de regenval onvoldoende soelaas heeft gebracht.
Daarom heeft de gouverneur beslist om ook in deze zones het tijdelijk onttrekkingsverbod in te voeren. Deze uitbreiding komt bovenop het reeds geldende verbod dat sinds 9 april 2025 van kracht was in 41 andere zones.ย Vanaf 27 mei is het bijgevolg verboden om water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in 47 zones verspreid over de provincie.
De volledige lijst van getroffen onttrekkingszones is beschikbaar via de officiรซle communicatiekanalen van de provincie Oost-Vlaanderen. Wie het overzicht graag visueel bekijkt, kan terecht op deย interactieve kaartย die beschikbaar is via de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Duur van het verbod.
Het tijdelijk onttrekkingsverbod blijftย onbeperkt van krachtย tot de waterpeilen opnieuw het gewenste niveau bereikt hebben. De situatie wordt van nabij opgevolgd door de provinciale droogtecel. Zodra er voldoende herstel van de waterpeilen optreedt, kan het verbod worden opgeheven of aangepast.
Wat met leidingwater?
Voorlopig zijnย geen bijkomende maatregelenย nodig wat betreft het verbruik vanย leidingwater. De drinkwatervoorraden zijn momenteel voldoende, zo laat de Vlaamse Milieumaatschappij weten. Toch blijft het aangewezen om verantwoord om te springen met water. Niet-essentieel verbruik โ zoals het vullen van zwembaden of het wassen van autoโs โ kan best vermeden worden.
Wie tips wil om water te besparen in en rond het huis, kan terecht op de website van deย Vlaamse Milieumaatschappij, waar concrete aanbevelingen en maatregelen worden gedeeld.
Structureel probleem.
Het is intussen het zoveelste jaar op rij dat Oost-Vlaanderen kampt met structurele droogteproblemen. Vooral de kleinere waterlopen en grachten hebben het zwaar te verduren, wat nefast is voor landbouw, natuurbeheer en de lokale waterhuishouding. De roep om duurzame oplossingen klinkt almaar luider, van grootschalige wateropvangsystemen tot herzieningen van het landbouw- en natuurbeleid.
In afwachting van langetermijnmaatregelen wordt de burger opgeroepen tot waakzaamheid en solidariteit. Elke druppel telt โ ook als het regent.