Ik kom, maar laat mij niet opnieuw poseren voor een betonmolen hé”, lacht Michael. Michael refereert naar de CHIPKA-cover van 10 jaar geleden, toen hij bij ijselijke temperaturen in short en T-shirt verkleumd poseerde. Gelachen! Maar neen, dat doen we niet meer. Ook David heeft een verleden als CHIPKAcovermodel, precies een jaar later.
Er is wel wat veranderd in de Aalsterse skatewereld op 10 jaar tijd. Festival Betong bestaat niet meer en ook het populaire indoorskatepark ‘Flesh&Bones’ aan de Lion D’Or is verleden tijd. Aalst skatestad af dan maar? Toch niet! Het concretepark in het Osbroek is nog altijd een trekpleister en sinds de zomer van 2023 is indoorskatepark Alosta in Erembodegem dé nieuwe plek om trics te leren en te showen. En daar heeft Michael een stevige hand in.
“Goed twee jaar geleden sprak Christophe ‘Cali’ Corthals me aan over zijn plan om in deze voormalige fabriek een skatepark onder te brengen”, legt Michael uit. “Hij gaf me carte blanche om de ruimte in te richten. Ik ben dakwerker en ik sprak mijn connecties aan in de bouw en in de skatewereld. We richtten de loods in zoals wij dat wilden en skatepark Alosta was geboren. Hier kan de jeugd zich opnieuw uitleven. Een indoorpark is nodig om bezig te kunnen blijven tijdens de koude wintermaanden. Daar was nood aan in Aalst sinds Flesh&Bones sloot.”
Bompa’s van de skatewereld.
Werden Michael (40) en David (39) 10 jaar geleden nog voorgesteld als de anciens, dan zijn ze nu de bompa’s van de Aalsterse skatewereld. Michael zegt het al lachend, maar op je veertigste onzacht tegen het beton kwakken, da’s gewoon anders dan op je achttiende. En toch, de liefde voor de plank is er nog. Met plezier toont hij zijn kunstjes voor de camera, terwijl David toekijkt. “Voor mij is het gedaan”, zegt David met hoorbare spijt in de stem. “Ik heb weinig tijd als zelfstandige, maar ik heb ook gewoon fysiek te veel last. Artrose. De goesting is er wel nog, vorig jaar kocht ik zelfs nog een nieuwe plank, maar na de laatste keer had ik een paar maanden pijn, dan stop je er beter mee (lacht).”
“Jongeren kunnen hier les krijgen, dat was vroeger toch anders. Toen moesten we onze plan trekken en opkijken naar de oudere generaties. Bij de jonge garde zitten een paar heel goeie skaters. En het mooie aan de skatewereld is: er heerst geen competitie. Skaters moedigen mekaar aan.” Michael knikt: “De jeugd is er fel op vooruitgegaan. Je ziet hier de ene zotte tric na de andere, jongeren leren veel uit online filmpjes en proberen dat hier uit. Ik ben nu papa van een zoontje van 8 en hij heeft de microbe ook beet. Ook tof om te vermelden: er is hier ook een minipiste waarop beginners hun eerste trics kunnen aanleren. Er zijn ook altijd planken voorhanden voor wie er nog geen heeft.”
In tegenstelling tot David, stormt Michael wel nog af en toe een ramp af. “Elke vrijdagavond na sluitingstijd is ’t skatepark van ons, van de anciens. Een paar man is zelfs nog ouder dan wij. Maar als die eens vallen, dan zie je ze daarna twee maanden niet, he. (lacht)”
Bron: Stad Aalst.
Indoorskatepark Alosta, Termurenlaan 52 in Erembodegem.