Het onthaal in het administratief centrum is zoveel meer dan een “onthaal”. Burgers kunnen er terecht met al hun praktische vragen. De medewerkers helpen en verwijzen door naar de juiste dienst.
Op deze manier wordt het onthaal in Geraardsbergen een echt infopunt. Voor heel wat producten – denk maar aan akten en attesten – hoeven burgers ook geen afspraak te maken. De medewerkers van het infopunt bezorgen de gevraagde documenten op papier of per e-mail.
“Bij veel burgers leeft de perceptie dat ze niet aan het onthaal van ons administratief centrum welkom zijn. Iedereen kan er echter terecht voor info en advies. Bovendien bieden we er heel wat documenten en diensten aan zonder afspraak. Kortom, we maken van het onthaal graag een warm infopunt”, zegt burgemeester Fernand Van Trimpont.
“Veel burgers komen nog altijd graag op afspraak. Je kunt goed op voorhand plannen en hoeft je niet aan te schuiven. Voor hen blijft het dan ook mogelijk om een afspraak te boeken, zelfs voor de documenten waar je zo voor kunt langskomen. Bovendien kunnen zij ook nog steeds voor meer dan 70 verschillende producten terecht in het digitale thuisloket”, vult schepen van Dienstverlening Bram De Geeter aan.
Iedereen kan zonder afspraak bij het infopunt in het administratief centrum langskomen voor deze zaken:
- Alle akten en attesten die ook vanuit het thuisloket opvraagbaar zijn.
- Deblokkeren pincode eID.
- Een adreswijziging op chip eID.
- Herafdruk codes.
- Digitale sleutels.
- Afhalen reispas.
- Reistoelating.
- Legaliseren handtekening.
- Zandzakken.
- Geschenk voor jubilarissen.
De openingsuren van het infopunt zijn: van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur. Op donderdagavond is het zelfs tot 19.30 uur.
Voor producten zoals rijbewijzen en identiteitskaarten blijft het lokaal bestuur wel op afspraak werken.
“Tien jaar geleden werd de geldigheidsduur van een identiteitskaart verlengd werd van vijf naar tien jaar. Die kaarten vervallen nu allemaal op ongeveer hetzelfde moment. We zitten middenin een hectische periode waarin ontzettend veel identiteitskaarten vervallen. De verwerking van dergelijke producten vraagt bovendien veel tijd, onder andere door de verplichte vingerafdruk. Zonder afsprakensysteem zouden de wachtrijen dan ook immens worden”, besluit schepen van Burgerzaken Rudy Frederic.