Jouw Reclame Hier? (A1)

In de Sint-Martinuskerk te Aalst werd een rouwregister aangelegd ter gelegenheid van het overlijden van Paus Franciscus.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X

In de monumentale Sint-Martinuskerk, een van de meest iconische gebedshuizen van de stad Aalst, is een rouwregister aangelegd naar aanleiding van het overlijden van Paus Franciscus. De populaire kerkleider overleed afgelopen weekend op 88-jarige leeftijd in het Vaticaan, wat wereldwijd voor diepe rouw en bezinning zorgde. Ook in Aalst, waar katholieke tradities nog steeds sterk leven, heeft dit droevige nieuws vele harten geraakt.

Het rouwregister werd maandagmiddag geopend in een zijbeuk van de kerk, onder een sobere maar serene opstelling met kaarsen, witte bloemen en een grote portretfoto van de overleden paus. Bezoekers worden uitgenodigd om hun medeleven te betuigen, een boodschap van troost neer te schrijven of simpelweg even stil te staan bij het leven en werk van de kerkvader.

Lokale betrokkenheid en emotie.

De aalmoezenier van de Sint-Martinuskerk, E.H. Stefaan De Vos, leidde maandagochtend een ingetogen herdenkingsdienst, waarbij hij hulde bracht aan de “eenvoud, nederigheid en universele verbondenheid” van de paus. “Paus Franciscus was een moreel kompas voor de wereld, en zijn boodschap van vrede, armoedebestrijding en ecologische rechtvaardigheid heeft ook in onze gemeenschap diepe weerklank gevonden,” aldus de priester.

Voor vele gelovigen in Aalst betekent het rouwregister een manier om actief deel te nemen aan het wereldwijde eerbetoon aan een man die erin slaagde het pausdom dichter bij de mensen te brengen. “Hij was een paus van het volk,” getuigt een oudere dame die met tranen in de ogen haar boodschap neerschreef. “Zijn eenvoud en zijn bekommernis om de gewone mens zullen we nooit vergeten.”

Een leven in dienst van de wereldkerk.

Paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio in Buenos Aires, Argentinië, was de eerste paus uit Latijns-Amerika en ook de eerste jezuïet op de troon van Petrus. Sinds zijn verkiezing in 2013 verwierf hij internationale faam als hervormer, bruggenbouwer en vurig pleitbezorger van sociale gerechtigheid. Zijn keuze voor eenvoud – zo weigerde hij de pauselijke appartementen en koos hij ervoor om in het gastenverblijf te wonen – maakte hem geliefd bij zowel gelovigen als niet-gelovigen.

Zijn overlijden markeert het einde van een tijdperk in de katholieke kerk, en overal ter wereld worden herdenkingen georganiseerd. In vele kerken, zoals in Aalst, staat de deur open voor wie troost zoekt of zijn dankbaarheid wil uiten.

Blijvend eerbetoon.

Het rouwregister in de Sint-Martinuskerk blijft toegankelijk tot en met zondagavond. De kerk houdt tijdens deze dagen ook langere openingsuren, zodat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om hun laatste groet te brengen. Op zaterdagavond wordt een speciale eucharistieviering gehouden waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij het leven en de nalatenschap van de paus.

Het overlijden van Paus Franciscus laat een leegte achter, maar tegelijk ook een rijke erfenis van waarden en idealen. In Aalst en ver daarbuiten leeft zijn boodschap verder – in gebed, in daden en in het hart van de mensen.

De Goedkoopste Energie!

Bereken jouw besparing via deze tool!

Op zoek naar een fotograaf in eigen streek? Eline en Kristof van KEST Photo zorgen voor een perfect afgewerkte reportage.

Huwelijk, communie, portret of new born? KEST Photo zorgt voor unieke beelden en een professinoele omkadering.

error: Inhoud is beschermd.