Op woensdag 7 mei werd Sint-Lievens-Houtem in de bloemetjes gezet tijdens de feestelijke viering van het project ‘Family ProEf’. Deze viering bracht vijftig Vlaamse lokale besturen samen die hun krachten bundelen met het Agentschap Uitbetaling Groeipakket (VUTG). Gezamenlijk zetten ze zich in om toelagen en voordelen uit het gezinsbeleid automatisch toe te kennen, op basis van gegevens uit het Groeipakket. Voor haar voortrekkersrol in dit project ontving Sint-Lievens-Houtem een prestigieuze award.
De prijs werd uitgereikt door Vlaams ministers Caroline Gennez (Welzijn, Armoedebestrijding, Cultuur en Gelijke Kansen) en Hilde Crevits (Binnenlands Bestuur). De erkenning kwam er naar aanleiding van de invoering van een automatische jaarlijkse premie van 100 euro per kind voor gezinnen die kampen met hoge school- en/of opvoedingskosten.
Automatisch én doelgericht.
Wat deze premie uniek maakt, is het automatische karakter ervan. Dankzij de samenwerking met het VUTG kan het lokaal bestuur gezinnen die het financieel moeilijk hebben correct identificeren, zonder dat zij zelf een aanvraag moeten indienen. “We willen vermijden dat mensen uit de boot vallen omdat ze de weg naar hulp niet vinden,” zegt schepen van Welzijn Sabrina Coppens. “Het automatisch karakter van deze premie is cruciaal om de drempel te verlagen.”
De toelage wordt eind augustus uitbetaald door het OCMW aan kinderen die aan specifieke voorwaarden voldoen. Ze moeten in december van het voorafgaande jaar in Sint-Lievens-Houtem gedomicilieerd zijn, én in augustus van het uitbetalingsjaar nog steeds daar wonen. Bovendien moeten ze in het Groeipakket recht hebben op een zorgtoeslag wegens een specifieke ondersteuningsbehoefte of een sociale toeslag.
De betrokken gezinnen krijgen op voorhand een brief van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket waarin de reden van hun recht op de premie helder wordt toegelicht.
Lokaal engagement in de strijd tegen kinderarmoede.
De gemeentelijke premie, die sinds 2024 van kracht is, wordt jaarlijks geïndexeerd. Ze past binnen een breder beleid dat armoede proactief wil aanpakken. “Kinderarmoede raakt niet alleen het kind, maar het hele gezin. Met deze premie geven we niet alleen financiële ademruimte, maar ook het signaal: je staat er niet alleen voor,” benadrukt Coppens.
De erkenning in het kader van het Family ProEf-project is een bevestiging van de koers die Sint-Lievens-Houtem vaart. “De award is een mooie erkenning, maar vooral een motivatie om verder te werken aan een lokaal beleid dat niemand achterlaat,” besluit burgemeester Tim De Knyf, die de prijs persoonlijk in ontvangst nam.
Met dit initiatief toont Sint-Lievens-Houtem zich niet alleen als een warme gemeente, maar ook als een voorbeeld voor andere steden en gemeenten die armoede structureel willen aanpakken via samenwerking, automatisering en doelgericht beleid.