De afgelopen weken organiseerde de lokale politie van Aalst tien AMOK-oefeningen, in samenwerking met negen middelbare scholen en één hogeschool. Het was de eerste keer dat dergelijke grootschalige oefeningen doorgingen in Aalst. Nu de oefeningen achter de rug zijn, kijkt Politie Aalst terug op geslaagde simulaties. Zowel de politie als de deelnemende scholen konden waardevolle lessen trekken uit de simulaties.
Tien Aalsterse scholen gingen akkoord om deel te nemen aan de oefeningen: DVM (Humaniora en HTB), de Handelsschool, Sint-Augustinusinstituut, Sint-Maarteninstituut, het Lyceum, TechniGo, VTI (De Kering en Sava) en HOGENT. Tijdens de oefeningen werd telkens een gewapende aanval nagebootst, waarbij de dader zoveel mogelijk slachtoffers probeerde te maken.
Waardevolle lessen voor de toekomst.
“De oefeningen in een realistische setting kunnen uitvoeren, was voor ons een enorme meerwaarde. Met enkel onze diensten is het niet mogelijk om zulke grootschalige en realistische oefeningen te organiseren. Dankzij de deelname van de scholen hebben we de oefeningen naar een hoger niveau kunnen tillen”, zegt korpschef Jürgen Dhaene.
“Daarnaast werd opnieuw benadrukt hoe cruciaal duidelijke en continue communicatie is bij dergelijke incidenten. De evaluaties helpen ons om de procedures binnen scholen te optimaliseren, en ook stil te staan bij de procedures voor overheidsgebouwen en bedrijven. Bovendien weten scholen nu beter wat ze van de politie kunnen verwachten in dergelijke situaties, wat toekomstige interventies efficiënter maakt,” benadrukt Dhaene.
Bewustwording en verbeterde aanpak bij scholen.
Niet alleen de politie, maar ook de scholen trokken belangrijke lessen uit de AMOK-oefeningen, met name voor het verfijnen van interne AMOK-noodprocedures in scholen. Het bewustzijn rond noodsituaties is aanzienlijk vergroot en enkele scholen hebben hun interne veiligheidsprocedures al aangepast. Vooral de noodzaak van een duidelijk en herkenbaar alarmsignaal werd benadrukt.
Daarnaast werd het preventieadvies op maat, dat de politie gaf aan de deelnemende scholen, als bijzonder nuttig ervaren. Voor de leerlingen was het een waardevolle ervaring om de politie in actie te zien vanuit een ander perspectief. De simulaties boden hen een unieke inkijk in het werk van de politie, waarbij de nadruk lag op de hulpverlenende rol. Dit stimuleert boeiende discussies in de klas over de rol van de politie en het belang van samenwerking in crisissituaties. Dankzij de NOTA 2 oefeningen voelen zowel de leerlingen als de leerkrachten zich nu beter voorbereid op een mogelijke noodsituatie.
Vervolgstappen voor verbeterde noodplanning.
De politie van Aalst bekijkt samen met haar partners de mogelijkheid om dergelijke grootschalige oefeningen in de toekomst te herhalen, ook voor andere noodsituaties. Oefeningen met andere hulpdiensten, zoals de brandweer en medische diensten, zouden voor alle partijen een aanzienlijke meerwaarde zijn. Daarnaast zal op basis van de bevindingen een algemeen preventieadvies worden opgesteld en gedeeld met alle Aalsterse scholen. Scholen die niet deelnamen aan de oefening kunnen nog steeds een individueel preventieadvies op maat aanvragen.