Tijdens de jongste gemeenteraad van Sint-Lievens-Houtem, die plaatsvond op 26 maart 2025, werd het nieuwe retributiereglement van ILvA voorgesteld. In dit reglement zijn de aangepaste tarieven opgenomen die vanaf 1 april 2025 van kracht zijn voor de ophaling en verwerking van restafval, GFT, grofvuil en snoei- en tuinafval. De prijsstijging is een directe reactie op de sterk toegenomen kosten voor afvalinzameling en verwerking.
Waarom deze prijsstijging?
De laatste aanpassing van de ILvA-tarieven dateert van 2021. Intussen is de prijsconsumptie-index met 19% gestegen, en ook de operationele kosten voor ILvA zijn aanzienlijk toegenomen. Vooral de verwerkingskost van GFT is opvallend gestegen. ILvA geeft aan dat het huidige systeem grotendeels gefinancierd wordt door twee bronnen:
- De vervuiler, via retributies.
- De belastingbetaler, via gemeentelijke bijdragen.
Wanneer retributies niet mee evolueren met de kosten, dreigt de gemeentelijke bijdrage fors te stijgen. Dit zou betekenen dat inwoners die goed sorteren onrechtstreeks mee zouden betalen voor degenen die minder goed sorteren โ een situatie die ILvA en de aangesloten gemeenten net willen vermijden.
Wie is ILvA?
ILvA staat voor “Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst” en verzorgt de afvalinzameling en de werking van recyclageparken in 15 steden en gemeenten: Aalst, Affligem, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Kluisbergen, Lede, Liedekerke, Ninove, Oosterzele, Pajottegem, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem.
Wat verandert er concreet vanaf 1 april 2025?
De tariefwijziging geldt voor verschillende afvalfracties en diensten. Hieronder een overzicht van de belangrijkste aanpassingen:
Containers en aanbiedingstarieven.
- Aanbiedkost GFT- en restfractiecontainers:
Stijgt naarย โฌ0,30 per aanbieding.
โคย Deze verhoging moet het aanbieden van quasi lege containers ontmoedigen.
Kiloprijzen afval.
- Restafval:
Vanย โฌ0,25/kgย naarย โฌ0,30/kg. - GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval):
Vanย โฌ0,125/kgย naarย โฌ0,15/kg.
Ophaling aan huis.
- Grofvuil:
- Eerste 20 kg: vanย โฌ6ย naarย โฌ10.
- Per bijkomende schijf van 10 kg:ย โฌ3 (ongewijzigd).
- Snoei- en tuinafval:
- Eerste 20 kg: vanย โฌ2ย naarย โฌ5.
- Per bijkomende schijf van 10 kg:ย โฌ1 (ongewijzigd).
Afval van evenementen.
Voor verenigingen en gemeenten geldt voortaan ook het standaardtarief vanย โฌ0,30/kgย voor de restfractie bij evenementen.
Recyclageparken: geen wijziging, wel indexatie op komst.
Voor de recyclageparken blijven de tarieven momenteel ongewijzigd. Wel wordt vanaf 2026 een systeem ingevoerd waarbij de tarieven automatisch worden aangepast op basis van de prijsconsumptie-index. Dit gebeurt telkens met een verhoging in veelvouden vanย โฌ0,01, bijvoorbeeld vanย โฌ0,075/kg naar โฌ0,085/kgย zodra de CPI ongeveer 13% is gestegen. Hierdoor zullen aanpassingen minder frequent maar wel transparanter en voorspelbaarder zijn.
Wat met toekomstige indexaties?
Vanaf 2026 zullen ook de aanbiedkosten en kiloprijzen voor GFT en restfractie verder geรฏndexeerd worden. Belangrijk hierbij is dat de tarieven pas wijzigen bij het bereiken van een veelvoud vanย โฌ0,05. Bijvoorbeeld: de kostprijs vanย โฌ0,30/kg voor restfractieย zal pas verhoogd worden naarย โฌ0,35/kgย wanneer de prijsconsumptie-index met ongeveer 16% gestegen is. Dat betekent dat verdere prijsverhogingen in de nabije toekomst niet onmiddellijk te verwachten zijn.
Sociale correcties blijven gegarandeerd.
De gemeente en ILvA benadrukken dat met de prijsaanpassing ook de sociale correcties evenredig herzien zijn. Inwoners die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming blijven dus beschermd en krijgen ondersteuning via aangepaste tarieven.
Conclusie.
De prijsverhogingen die ILvA doorvoert, zijn volgens de organisatie noodzakelijk om de stijgende kosten op een eerlijke manier te verdelen. Door de retributies aan te passen, blijft de financiรซle druk op de gemeenten beperkt en worden afvalproducenten gestimuleerd om beter te sorteren en bewuster afval aan te bieden. Hoewel prijsstijgingen nooit populair zijn, lijkt deze maatregel een doordachte stap in de richting van een duurzamer en rechtvaardiger afvalbeleid.