Jouw Reclame Hier? (A1)

Nieuw leven voor historisch Schepenhuis in Herzele: ‘Schepenhuis Wine & Fingerfood’ opent in maart 2026.

Jordan Van Den Bossche en Lien Engelbinck brengen een stijlvolle wijn- en fingerfoodbar naar het hart van de gemeente.

Jordan Van Den Bossche en Lien Engelbinck verwelkomen u graag vanaf vrijdag 6 maart 2026 in hun nieuwe zaak.
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X

Het historische Schepenhuis op de Markt van Herzele krijgt binnenkort een volledig nieuwe invulling. Onder de naam ‘Schepenhuis Wine & Fingerfood’ openen Jordan Van Den Bossche (27) en Lien Engelbinck (34), afkomstig uit Wetteren maar binnenkort trotse nieuwe inwoners van Herzele, hun gloednieuwe horecazaak in het voormalige gemeentehuis. Het wordt een stijlvolle en toegankelijke ontmoetingsplek waar inwoners, bezoekers en ondernemers kunnen samenkomen, genieten en ontspannen in een warme, hedendaagse sfeer.

Van oud gemeentehuis naar nieuw kloppend hart van de Herzeelse markt.

Begin juli 2025 startte het lokaal bestuur van Herzele met een officiële zoektocht naar een geschikte uitbater voor het karaktervolle Schepenhuis, een pand dat niet alleen een rijke geschiedenis kent maar ook een unieke, centrale ligging heeft op de Markt van Herzele. Na verschillende plaatsbezoeken met geïnteresseerde kandidaten en een grondige evaluatie van de ingediende dossiers, kregen de geselecteerden de kans om hun plannen en concepten voor te stellen aan een beoordelingsjury.

Die jury hield rekening met uiteenlopende criteria: de haalbaarheid van het concept, de ervaring van de kandidaat, de samenwerking met lokale producenten, de complementariteit met het bestaande horeca-aanbod in Herzele, en de manier waarop het gebouw zou worden ingezet als levendige ontmoetingsplek voor inwoners en bezoekers.

Na deze uitgebreide procedure kwam Jordan Van Den Bossche, bekend van de horecazaken Barolo en Café Ami in Dendermonde, als laureaat uit de bus. Met het hoogste totaalscore kreeg hij de uitbatingsrechten toegewezen.

“Met de herbestemming van het Schepenhuis willen we een dynamische plek creëren waar inwoners en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, genieten en de lokale economie versterken,” aldus schepen van Lokale Economie Heidi Knop. “Het Schepenhuis is niet enkel een erfgoedparel, maar ook een uithangbord voor Herzele. We zijn blij dat het gebouw binnenkort opnieuw zal bruisen van leven.”

Naast de horecazaak zullen ook de diensten Toerisme, Lokale Economie en Markten & Kermissen hun intrek nemen in het gebouw. Het lokaal bestuur wil hiermee een plek creëren van waaruit inwoners en toeristen Herzele kunnen ontdekken, beleven en proeven.

“We waren meteen verkocht toen we dit pand zagen”

De toekomstige uitbaters, Jordan Van Den Bossche en Lien Engelbinck, straalden bij ons gesprek pure gedrevenheid en passie uit voor hun nieuwe project.

“We zijn afkomstig uit Wetteren en hadden tot voor kort twee zaken in Dendermonde: Café Ami en Barolo,” vertelt Jordan. “Die hebben we afgelopen zomer overgelaten. En toen kwam dit prachtige pand op ons pad. We hebben er geen seconde over getwijfeld. We waren meteen verkocht – zowel door het gebouw zelf als door de ligging op de Markt van Herzele.”

Het koppel verhuist binnenkort ook met hun leven naar Herzele.

“We wonen voorlopig nog in Wetteren,” vult Lien aan, “maar we hebben achter het Schepenhuis, boven Solidaris, een appartement gekocht. Op die manier zijn we dicht bij de zaak en kunnen we alles goed opvolgen. We zullen zeven op zeven open zijn, dus het is belangrijk om kort op de bal te kunnen spelen.”

Wat hen het meest aantrok, is het combineren van karakter, bereikbaarheid en toekomstpotentieel.

“Er is hier nog niet zoveel leven op de markt, en dat zien wij net als een mooie uitdaging,” zegt Jordan. “Bovendien is er een ruime, gratis parking in de buurt – iets wat tegenwoordig zeldzaam is. Dat maakt deze locatie echt ideaal. We weten natuurlijk niet wat het zal geven, maar dat hoort bij ondernemen. Je springt erin met volle overtuiging.”

Jury koos voor lokale verankering en uniek concept.

Volgens de uitbaters was de selectieprocedure grondig en doordacht.

“Er waren meerdere kandidaten,” vertelt Jordan. “De gemeente heeft goed gekeken naar de manier waarop we plaatselijk wilden samenwerken, bijvoorbeeld met Herzeelse wijnen en streekproducten. Het belangrijkste doel was om opnieuw leven naar de gemeente te brengen. De gemeente Herzele heeft een zeer mooie investering gedaan in het pand en wil dat het vanaf dag één een succes wordt.”

De jury hield rekening met spontaniteit, concept en toegankelijkheid.

“Men wou absoluut vermijden dat het concept concurrentie zou vormen voor bestaande eet- en drankgelegenheden,” zegt Jordan. “Een wijn- en tapasbar was er nog niet in Herzele, en het is iets dat voor iedereen toegankelijk is – jong en oud. Dat vonden ze belangrijk, en wij ook. We zijn dan ook enorm blij en dankbaar dat we het mogen uitbaten. Het is een prachtige kans, die je niet elke dag krijgt.”

Volgens ingewijden haalde de uitbater van ’t Vijvershof in Erpe-Mere de tweede plaats, met amper drie punten verschil van de uiteindelijke winnaars.

Moderne invulling van een historisch gebouw.

Het Schepenhuis krijgt op dit ogenblik een grondige renovatie en binnenkort een herinrichting. Op de bovenverdieping zal de dienst Toerisme Herzele gevestigd worden. Op de benedenverdiepen komt een lounge- of receptieruimte die kan gebruikt worden voor trouwfeesten, verjaardagen of kleine recepties. De grote veranda aan de achterzijde van het gebouw biedt plaats aan 92 personen. Daarbovenop komt een overdekt en verwarmd terras waar nog eens 30 gasten kunnen plaatsnemen.

“We merkten dat mensen tegenwoordig graag buiten zitten, ook in de winter,” vertelt Lien. “Daarom komt er een verwarmd en sfeervol terras. In de zomer breiden we dat verder uit. Bovendien zal er een fontein aangelegd worden aan het terras, wat de gezelligheid nog extra zal versterken.”

De afwerking van de bouwwerken is voorzien tegen eind december 2025, waarna de volledige inrichting volgt. De grote opening is gepland op vrijdag 6 maart 2026.

Wine & Fingerfood: voor ieder wat wils.

Het horecaconcept richt zich op ontmoeten, ontspannen en genieten, met een nadruk op kwaliteit, gezelligheid en beleving.

“We willen een plek creëren waar jong en oud zich thuis voelen,” zegt Jordan. “Of je nu binnenkomt voor een glas wijn, een mocktail, een cocktail of gewoon een babbel, iedereen moet zich welkom voelen. Ons doel is om Herzele opnieuw leven in te blazen, maar ook bezoekers uit Zottegem en Sint-Lievens-Houtem aan te trekken. Hoe meer volk op de markt, hoe beter voor iedereen.”

Qua aanbod kiest het duo bewust voor fingerfood en lichte gerechten.

“Het wordt geen restaurant met uitgebreide warme maaltijden,” legt Lien uit. “We serveren kleine gerechtjes, tapas en lichte lunchgerechten – perfect om te delen. Alles draait rond het concept van ‘wine & fingerfood’: genieten van kleine hapjes in combinatie met een goed glas wijn.”

De openingstijden zijn eveneens opvallend ruim: dagelijks van 11.00 uur tot 01.00 uur, zeven dagen op zeven.

“Op woensdagen, de marktdag, openen we al vanaf 09.00 uur,” vertelt Jordan. “We willen niet dat mensen voor een gesloten deur staan. Als mensen weten dat je altijd open bent, komen ze ook effectief terug. Dat is een principe dat we uit onze vorige zaken meenemen.”

Feestelijke opening in maart.

De opening van ‘Schepenhuis Wine & Fingerfood’ wordt gepland op vrijdag 6 maart 2026 en zal niet onopgemerkt voorbijgaan.

“Op de openingsavond mag iedereen langskomen,” zegt Jordan enthousiast. “We trakteren op een glaasje cava en enkele hapjes. Iedereen is welkom om samen met ons te klinken op een nieuw hoofdstuk voor dit prachtige gebouw en voor Herzele zelf. We hopen er een gezellige, warme avond van te maken die meteen de toon zet voor wat ‘Schepenhuis Wine & Fingerfood’ wil zijn: een plek waar mensen elkaar ontmoeten, genieten en zich thuis voelen.”

Een nieuwe trekpleister voor Herzele.

Met dit project krijgt Herzele er niet enkel een toeristische trekpleister bij, maar ook een sterke impuls voor de lokale economie en het sociale leven op de markt.

Het Schepenhuis, eeuwenlang het symbool van lokale besluitvorming, zal binnenkort opnieuw het hart vormen van Herzele – dit keer niet voor gemeentelijke vergaderingen, maar voor gezellige gesprekken, heerlijke wijnen en sfeervolle momenten.

‘Schepenhuis Wine & Fingerfood’ opent officieel de deuren op vrijdag 6 maart 2026. Vanaf dan kunnen inwoners, bezoekers en toeristen genieten van een unieke mix van historie, gastronomie en gezelligheid, midden in het hart van Herzele.

 

De Goedkoopste Energie!

Bereken jouw besparing via deze tool!

Op zoek naar een fotograaf in eigen streek? Eline en Kristof van KEST Photo zorgen voor een perfect afgewerkte reportage.

Huwelijk, communie, portret of new born? KEST Photo zorgt voor unieke beelden en een professinoele omkadering.

error: Inhoud is beschermd.