Op 8 mei 2025 is het exact 80 jaar geleden dat de wapens in Europa definitief zwegen en de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam. Die historische mijlpaal blijft tot op vandaag een belangrijk moment van reflectie, herinnering en dankbaarheid. In Lede wordt dit bijzondere jubileum op een unieke manier herdacht. De 11 November Vriendenkring Wanzele, de Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut en Radio Lede slaan de handen in elkaar voor een gedenkwaardige fietstocht langs de Leedse oorlogsmonumenten.
“De 11 November Vriendenkring Wanzele wil de herinnering levend houden aan alle gesneuvelden van beide wereldoorlogen, aan de soldaten die vielen in andere oorlogen en aan al diegenen die streden en strijden voor onze vrijheid,” vertelt Jan Huib Nas, secretaris van de vereniging. Het is deze missie die ook de aanleiding vormt voor de herdenkingsfietstocht. Wat ooit begon als een bescheiden bloemlegging langs de oorlogsmonumenten op 7 mei, is dit jaar uitgegroeid tot een groots opgezette samenwerking met verschillende lokale partners.
Van monument tot monument, met het verhaal van elke steen.
De initiatiefnemers werkten samen een fietsroute uit die deelnemers meeneemt langs zeven Leedse oorlogsmonumenten. Maar daar stopt het niet. “We breidden de route uit met een tiental andere plekken in onze gemeente die op één of andere manier herinneren aan de oorlog,” licht Nas toe. “Elk van die plaatsen draagt een verhaal met zich mee. Verhalen van moed, van verlies, van verzet. Dankzij de inspanningen van de leden van Heemschut zijn die verhalen nu allemaal verzameld.”
De Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut dook in de archieven, sprak met nabestaanden en verzamelde waardevolle anekdotes en feiten die nu opnieuw tot leven komen langs het parcours. Radio Lede neemt in een volgende fase de fakkel over door deze verhalen digitaal beschikbaar te maken, zodat ook toekomstige generaties de herinnering kunnen blijven koesteren.
Meer dan herdenken alleen.
De fietstocht vormt een extra dimensie aan het jaarlijkse herdenkingsmoment dat de 11 November Vriendenkring organiseert op 11 november. Dan staat traditioneel de Eerste Wereldoorlog centraal, maar ook andere conflicten worden daarbij niet vergeten. “Op 11 november zetten we onze strijders in de kijker met een herdenkingsdienst, een hulde aan het monument en een feestbanket,” zegt Nas. “Maar op 8 mei, de datum van de bevrijding van Europa, vinden we het belangrijk om ook die kant van onze geschiedenis te belichten.”
Het initiatief is niet enkel een eerbetoon aan het verleden, maar ook een oproep tot bewustzijn. De vrijheid die we vandaag als vanzelfsprekend beschouwen, is het resultaat van immense offers. Door letterlijk stil te staan bij de plekken waar die offers gebracht werden, hopen de organisatoren de betekenis van 8 mei opnieuw onder de aandacht te brengen.
Iedereen welkom.
De exacte datum en praktische informatie over de fietstocht worden binnenkort bekendgemaakt via de kanalen van Radio Lede en de betrokken verenigingen. Wat wel vaststaat: het wordt een beleving met respect, bezinning én verbondenheid.
“Het is niet alleen een tocht door onze gemeente, maar ook een reis door onze geschiedenis,” besluit Jan Huib Nas. “En we hopen zoveel mogelijk mensen mee te nemen op dat traject van herinnering.”