Jouw Reclame Hier? (A1)

Grootse riolerings- en wegeniswerken in Burst en Aaigem: gemeente Erpe-Mere licht ambitieuze plannen toe tijdens druk bijgewoonde infoavond.

Schepen van Openbare werken Marleen Lambrecht CD&V) opende de infovergadering.
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X

In de parochiezaal van Burst vond vorige week een bijzonder druk bijgewoonde infoavond plaats in verband met de geplande riolerings- en wegeniswerken in de Stationsstraat, Dorent, Krielhoek, Philipswegel en Baardegemstraat. De zaal barstte letterlijk uit haar voegen door het grote aantal aanwezigen. De plannen die de gemeente Erpe-Mere samen met tal van partners uittekende, zijn dan ook bijzonder omvangrijk en zullen de leefomgeving van vele inwoners ingrijpend veranderen.

keuze 13Aanpak van structurele knelpunten: van verouderde infrastructuur tot waterbeheer.

De aanleiding voor het project is het wegwerken van een hele reeks structurele tekortkomingen in de betrokken straten. Zo zijn er momenteel brede, maar inefficiënt ingerichte rijwegen, versleten wegverharding, onveilige of ontbrekende voet- en fietspaden, en een gebrek aan aangepaste infrastructuur voor openbaar vervoer. Ook de huidige rioleringsinfrastructuur schiet ernstig tekort: het systeem is verouderd, gemengd (vuil- en regenwater in één leiding), en leidt tot verdunning van afvalwater, wat de efficiëntie van de zuivering negatief beïnvloedt.

Daarbovenop kampt de regio met wateroverlastproblemen en verdunningsproblematiek, onder meer door de klimaatverandering en de toegenomen verharding van het landschap.

Doelstellingen: toekomstgerichte, duurzame en veilige publieke ruimte.

Het project heeft tot doel deze knelpunten niet afzonderlijk, maar in samenhang aan te pakken. De gemeente werkt hiervoor nauw samen met verschillende overheidsdiensten en instanties: de Provincie Oost-Vlaanderen, de dienst Integraal Waterbeleid, de dienst Mobiliteit, Aquafin, Infrabel, De Lijn, de nutsmaatschappijen en andere partners.

Belangrijkste doelstellingen:

  • Realisatie van een gescheiden rioleringsstelsel (DWA & RWA).
  • Optimalisatie van afvalwaterzuivering door afkoppeling van regenwater.
  • Verhoogde verkeersveiligheid en comfort voor alle weggebruikers.
  • Betere fiets- en voetgangersinfrastructuur.
  • Bevordering van duurzame mobiliteit.
  • Inperking van sluipverkeer.
  • Verzachting van de openbare ruimte.
  • Natuurlijk waterbeheer met aanleg van bufferbekkens.

 

keuze 10Gescheiden rioleringsstelsel: focus op efficiënt waterbeheer.

De bestaande riolering wordt – met uitzondering van de Philipswegel – volledig opgebroken. In de plaats komt een gescheiden systeem:

  • DWA-riolering (droogweerafvoer/vuilwater): deze wordt aangesloten op de bestaande Aquafin-collectoren, onder andere ter hoogte van de Philipswegel en Dikkelindestraat.
  • RWA-riolering (regenwater): deze wordt vertraagd afgevoerd naar omliggende geklasseerde waterlopen zoals de Molenbeek en de beek afwaarts van Langemunt.

Er worden huisaansluitingen voorzien voor zowel DWA als RWA, waardoor ook op perceelniveau de scheiding van afval- en regenwater verzekerd wordt.

Bufferbekkens als antwoord op piekbelasting en klimaatuitdaging.

Twee grote bufferbekkens worden aangelegd op private percelen:

  • Dorent – Molenveld (tussen basisschool en Molenbeek): capaciteit van 2.550 m³, met vertraagde lozing via knijopening. De aanleg gebeurt met beperkte uitgraving en dijkbouw, bekleed met kleimatten en met behoud van een natuurlijk uitzicht.
  • Dikkelindestraat 69 – nabij Langemunt: capaciteit van 2.400 m³, eveneens vertraagde lozing, combinatie van dijk en uitgraving, met respect voor bestaande bomen en het ruimtelijk uitzicht.

Deze bekkens zijn cruciaal voor het opvangen van piekneerslag en vertragen van de afvoer, waardoor ze niet alleen de waterkwaliteit verbeteren, maar ook het risico op overstromingen beperken.

keuze 9
Er kwamen heel wat vragen vanuit de zaal richting schepen Lambrecht.

Wegenisontwerp: comfort en veiligheid voor elke weggebruiker.

Ook het wegprofiel van alle straten wordt grondig hertekend. De heraanleg is afgestemd op het huidig en toekomstig gebruik, met bijzondere aandacht voor zwakke weggebruikers en sluipverkeer:

Voor fietsers:

Stationsstraat en Dorent worden opgenomen in het functioneel fietsroutenetwerk. Hier komen verhoogde, aanliggende fietspaden van 1,54 meter in rode betonstraatstenen. Baardegemstraat krijgt verhoogde fietspaden van 1 meter breed, met aansluiting op bestaande routes. In Dorent, Krielhoek en Philipswegel wordt gemengd verkeer toegelaten, met eventueel een toekomstig alternatief tracé voor de Dorent.

Voor voetgangers:

Nieuwe voetpaden in Stationsstraat, Baardegemstraat, Dorent en Philipswegel, telkens 1,54 meter breed in grijze betonstraatstenen. In Krielhoek blijven de voetpaden gelijkvloers met de rijweg om het landelijke karakter te behouden.

Voor het autoverkeer:

  • Stationsstraat & Dorent: asfaltverharding, 6 meter breed – hoofdwegen met openbaar vervoer.
  • Baardegemstraat: 5 meter – bedoeld om sluipverkeer te ontmoedigen.
  • Krielhoek: 4,6 meter – vooral voor lokaal bestemmingsverkeer.
  • Een zijstraat naast huisnummer 51 krijgt een aangepaste ontsluiting.
  • Zestal parkeerplaatsen aan de bocht Veldstraat, achter de fietspaden.

 

Veilige kruispunten en openbaar vervoer:

  • Kruispunten Dorent-Krielhoek en Krielhoek-Philipswegel worden compacter, onthard en overzichtelijker.
  • Bushaltes nabij de stationsomgeving en Eremietstraat krijgen verhoogde perrons voor betere toegankelijkheid.

 

Snelheidsregulering:

Via versmallingenkleurgebruikmateriaalkeuze en aangepaste kruispunten wordt een verkeersremmend effect bekomen om het snelheidsregime af te dwingen.keuze 4

Grondinnemingen en nutswerken.

Voor de aanleg van de RWA-leidingen en bufferbekkens zijn grondinnemingen nodig op private percelen. Ook voor de verbreding van het openbaar domein in sommige straten moet extra grond verworven worden.

Daarnaast worden alle nutsvoorzieningen (water, gas, elektriciteit, telecom) aangepakt:

  • Ondergronds brengen van bovengrondse netten.
  • Optimalisatie van bestaande infrastructuur.
  • Deze nutswerken worden voorafgaand aan de rioleringswerken uitgevoerd..

 

Fasering en timing: werken na bouwverlof 2026 van start.

De werken worden in fasen uitgevoerd en nemen in totaal ongeveer 24 maanden in beslag. Er komt een wegomlegging voor doorgaand verkeer, maar de gemeente voorziet in minder-hindermaatregelen voor bewoners, handelaars en schoolomgevingen.

Timing op een rijtje:

  • Voorjaar 2025: lopend openbaar onderzoek en adviesrondes omgevingsvergunningsaanvraag.
  • Najaar 2025: afronding vergunningsprocedure, opmaak grondinnemingsdossier.
  • Vanaf oktober 2025: start onderhandelingen met eigenaars.
  • Eerste kwartaal 2026: publicatie aanbesteding.
  • Na bouwverlof 2026: start effectieve riolerings- en wegeniswerken.

 

Een investering in leefkwaliteit en toekomstbestendigheid.

Het project in Burst en Aaigem is zonder twijfel een van de meest ingrijpende infrastructuurdossiers in de recente geschiedenis van de gemeente Erpe-Mere. Het is een investering in veiligheid, duurzaamheid, mobiliteit en milieu. Met de realisatie van deze plannen wil de gemeente haar inwoners een moderne, toekomstgerichte en leefbare omgeving bieden, aangepast aan de uitdagingen van vandaag én morgen.

keuze 1
Er werd druk gekeken welke werken er precies worden uitgevoerd.

De Goedkoopste Energie!

Bereken jouw besparing via deze tool!

Op zoek naar een fotograaf in eigen streek? Eline en Kristof van KEST Photo zorgen voor een perfect afgewerkte reportage.

Huwelijk, communie, portret of new born? KEST Photo zorgt voor unieke beelden en een professinoele omkadering.

error: Inhoud is beschermd.