Jouw Reclame Hier? (A1)

Gids brengt lokale wijn en cider uit Zuid-Oost-Vlaanderen tot leven: Eco & Fair maakt korte keten tastbaar.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
X

De coöperatieve winkel Eco & Fair uit Herzele zet, met de steun van LEADER Vlaamse Ardennen tot Dender, lokale producenten van wijn en cider in de kijker met een gloednieuwe gids over Zuid-Oost-Vlaamse wijn- en ciderproducenten. Een initiatief dat niet alleen smaakt naar meer, maar ook helemaal past binnen de principes van de korte keten en eerlijke handel.

Een gids vol smaak en verhaal.

De gids verzamelt twaalf producenten uit Zuid-Oost-Vlaanderen, van Brakel tot Zwalm, en bundelt hun verhalen, visie én producten. Zo vind je onder meer Domein Leeflank uit Lede, Wijndomein Bocclo uit Zwalm en Ciderhuis Appelino uit Erpe-Mere terug. Elk domein krijgt een korte maar krachtige voorstelling, met de focus op vakmanschap, terroir en duurzaamheid.

Je vindt de gids hier online, of je kan hem fysiek afhalen bij Eco & Fair, Groenlaan 31 in Herzele. Een papieren exemplaar bestellen kan ook via info@ecofair.be.

Waarom is lokale wijn duurder?

Met deze gids willen de makers niet alleen de producenten ondersteunen, maar ook consumenten informeren. Een centrale vraag in de gids luidt: “Waarom is lokale wijn vaak duurder dan de industriële flessen uit de supermarkt?” Het antwoord ligt in transparantie, schaalgrootte en arbeidsintensiteit. Lokale wijnbouwers werken met veel zorg op kleine schaal, vaak biologisch, met aandacht voor biodiversiteit en zonder massaproductie. De gids biedt inzichten die de consument bewust maken van wat er achter elke fles schuilt.

Cider met een vleugje geschiedenis.

Een bijzonder hoofdstuk in de gids is gewijd aan cider, een product dat aan een opmars bezig is. Britt Bakker neemt ons mee op een historische reis door de tijd:

“Wanneer er precies voor het eerst cider bij ons, in de Vlaamse Ardennen, werd gemaakt is onduidelijk. De Kelten waren hier tenslotte ook, maar hard bewijs van ciderproductie en -toepassing is nooit gevonden. De Romeinen – die hier rond 50 v. Chr. aanwezig waren – stonden bekend om de verspreiding van fruitteelt. De Salische Franken zetten dit voort met boom- en fruitgaarden. Dat er rond die tijd appels werden gecultiveerd, is dus vrij zeker. Dat mensen in deze regio daar cider van maakten, is aannemelijk maar niet te verifiëren.”

Daarnaast leggen Rudy De Vos en Jeroen Ascoop haarfijn uit hoe respectievelijk mousserende wijn en cider vandaag worden gemaakt. Hun bijdrage versterkt de educatieve waarde van de gids, en brengt vakmanschap dichter bij de lezer.

Feest op 1 mei: wijn- en ciderbeurs in Herzele.

De gids krijgt een feestelijke lancering op 1 mei, tijdens een wijn- en ciderbeurs van 14 tot 20 uur op en rond de Groenlaan in Herzele. In de buurt van vzw ’t Uilekot en de Eco & Fair winkel kan je naar hartenlust proeven van lokale wijnen en ciders, per glas of per fles. Er is ook een aanbod van lokale hapjes.

Op het Straatje van de Vrede vind je een honderd meter lange rij boekenkramen, ideaal om rond te snuisteren met een glas in de hand. In ’t Uilekot gaan intussen auteurslezingen door, voor wie cultuur en smaak graag combineert. De gids is die dag beschikbaar tegen een vrije bijdrage.

Meer dan een gids.

De gids is meer dan een catalogus – het is een pleidooi voor eerlijke handel, lokale productie en transparantie. Eco & Fair en hun partners zetten met dit project niet alleen Zuid-Oost-Vlaamse wijn en cider op de kaart, maar ook de waarden die ze vertegenwoordigen.

Op 1 mei heeft Herzele dus alles in huis om mensen te verbinden: met elkaar, met lokale smaken en met de verhalen achter elk glas.

De Goedkoopste Energie!

Bereken jouw besparing via deze tool!

Op zoek naar een fotograaf in eigen streek? Eline en Kristof van KEST Photo zorgen voor een perfect afgewerkte reportage.

Huwelijk, communie, portret of new born? KEST Photo zorgt voor unieke beelden en een professinoele omkadering.

error: Inhoud is beschermd.