Maandagavond vond in besloten kring een belangrijk overleg plaats tussen de burgemeesters en korpschefs van Aalst, Lede, Erpe-Mere, Haaltert en Denderleeuw. Voor het eerst zaten alle betrokken partijen samen om te spreken over een mogelijke fusie van de politiezones Aalst, Erpe-Mere/Lede en Denderleeuw/Haaltert. Het overleg had het karakter van een eerste kennismaking en inhoudelijke verkenning, zonder formele beslissingen, maar met duidelijke ambities.
Eigen regie vóór federale beslissing.
Met deze stap willen de lokale besturen proactief handelen en zelf het initiatief nemen, in plaats van af te wachten tot een eventuele beslissing over verplichte fusies door de federale overheid. De burgemeesters en korpschefs verkenden de haalbaarheid van één grotere, slagkrachtige politiezone, die in staat is om beter in te spelen op de toenemende uitdagingen inzake veiligheid, rekrutering en organisatie.
“Als lokale besturen hebben we de plicht om vooruit te kijken,” klonk het na afloop van het overleg. “Door het gesprek nu al aan te gaan, nemen we onze verantwoordelijkheid op, in het belang van de burger én van onze korpsen.”
Sterktes bundelen, dienstverlening verbeteren.
Tijdens het overleg kwamen meerdere inhoudelijke pijlers aan bod. Zo werd er gesproken over de bestaande samenwerkingsverbanden die nu al over de zones heen bestaan, zoals bij specifieke interventieteams of verkeersacties. Daarnaast werd er stilgestaan bij de politionele historiek van elke zone, de interne organisatie en de unieke kenmerken van elk korps.
Korpschefs Jürgen Dhaene (Aalst), Jan Van De Vreken (Denderleeuw/Haaltert) en Angelo Pavoncelli (Erpe-Mere/Lede) benadrukken het belang van samenwerking:
“Een goed georganiseerde en toekomstgerichte politiewerking vereist samenwerking over de grenzen van de eigen zone heen. Door elkaars sterktes te bundelen, kunnen we onze dienstverlening aan de burger versterken. Dat heeft ons samengebracht in dit overleg.”
Geen beslissingen, wel engagement.
Hoewel er nog geen beslissingen genomen werden, heerste er volgens alle betrokkenen een constructieve en positieve sfeer. Er is bereidheid om verder te praten en samen te onderzoeken hoe een mogelijke fusie er concreet zou kunnen uitzien. Tegelijkertijd zijn alle partijen zich bewust van de gevoeligheden en complexiteit van een fusie.
Om de noden en draagkracht van elke politiezone objectief in kaart te brengen, zullen de drie korpschefs in de komende maanden een politiezorgkrachtmeting opstellen. Op basis daarvan kunnen in september verdere gesprekken plaatsvinden tussen de burgemeesters en korpschefs.
Toekomst nog onzeker, maar richting is gezet.
Hoewel de toekomst nog veel vragen openlaat – zowel over de wenselijkheid als de haalbaarheid van één grote zone – is de toon gezet voor verder overleg. De lokale besturen en politie willen zelf het voortouw nemen in deze belangrijke discussie, met oog voor efficiëntie, personeel en bovenal: de veiligheid en het vertrouwen van de burger.