De legendarische reuzenkoppen van Herdersem hebben een nieuwe bestemming gevonden. In plaats van verborgen te blijven achter de muren van de oude sacristie, krijgen ze voortaan een ereplaats in de Carnavalsexpo van museum ’t Gasthuys in Aalst. Hier zullen ze met zorg bewaard en onderhouden worden, en kan iedereen ze bewonderen als onderdeel van het rijke erfgoed van de regio.
Een erfgoedtraditie in beweging.
De reuzentraditie in Aalst en omgeving kent de laatste jaren een opmerkelijke heropleving. Dankzij de inspanningen van de dorpsraad werd recent een nieuwe vereniging van reuzendragers opgericht, die deze erfgoedtraditie nieuw leven wil inblazen. In het kader daarvan werden nieuwe reuzenkoppen uit ‘isomo’ vervaardigd, waardoor de oude koppen minder gebruikt werden. Toch vond schepen van Erfgoed Smeyers dat deze historische stukken niet verloren mochten gaan.
“Ik zou geen schepen van Erfgoed zijn als ik zulke waardevolle stukken zomaar aan hun lot zou overlaten. Deze reuzenkoppen maken deel uit van een immateriële erfgoedtraditie die gekoesterd moet worden,” verklaarde hij.
De verhalen achter de koppen.
De reuzenkoppen mogen dan wel hun lijf kwijt zijn, hun namen en verhalen blijven onverminderd voortleven. De drie bekende figuren uit Herdersem, Benedict, Falle en Lowie, dragen elk een stukje lokale geschiedenis met zich mee.
Benedict en Falle: de tragische liefde.
Benedict, beter bekend als Petjen Noë, was een dorpsfiguur die volgens de overlevering een leven vol tegenslagen kende. Zijn strijd tegen armoede en ongeluk bereikte een dieptepunt toen zijn verloofde, Falle (Valentine Beeckman), hem in de steek liet op hun trouwdag. Het dorp had echter medelijden met hem en schonk hem een stukje grond en een huis, wat zijn leven weer kleur gaf.
Hoewel Benedict in 1935 overleed, werd in 1984 symbolisch alsnog zijn huwelijk met Falle voltrokken. Sindsdien trekken hun reuzenfiguren zij aan zij mee in de Sint-Antoniusstoet, een eerbetoon aan hun bijzondere geschiedenis.
Lowie: een man van het dorp.
De derde reuzenkop behoort toe aan Lowie, een voormalige voorzitter van de Dorpsraad. Als erkenning voor zijn jarenlange toewijding aan de gemeenschap werd zijn hoofd vereeuwigd in de reuzentraditie. Een passend eerbetoon aan iemand die zo veel betekend heeft voor Herdersem.
Een warm thuis in ’t Gasthuys
Hoewel de koppen nog steeds eigendom blijven van de dorpsraad en bij speciale gelegenheden gebruikt zullen worden, hoeven ze in de tussentijd niet langer verborgen of blootgesteld aan de weersomstandigheden te blijven. In de Carnavalsexpo van ’t Gasthuys krijgen ze de plaats en aandacht die ze verdienen.
Wil je deze unieke stukken erfgoed zelf bewonderen? Museum ’t Gasthuys is open van dinsdag tot vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Meer weten over reuzentradities in de Denderstreek? Lees dan zeker de brochure ‘Reuzen in Denderland’ via de website van Erfgoedcel Denderland.
Met deze tentoonstelling blijft het verhaal van Herdersem en zijn bijzondere reuzen levendig voor jong en oud!